Fakta Tentang Susu Kambing  

Kajian yg dijalankan oleh pasukan kajian dibawah Dr.Javier Diaz Castro,Jabatan Fisiologi ,University Granada mendapati susu kambing mempunyai lebih banyak khasiat untuk kesihatan badan jika dibandingkan dengan susu lembu.Antaranya ialah menolong mencegah ferrponic anaemia(kekurangan zat besi),tulang rapuh dan mengcergaskan minda anak2.

Dibandingkan dgn susu lembu,susu kambing mempunyai:
  • 13% lebih kalsium /
  • 25% lebih vitamin B-6 /
  • 27% lebih antioksida selenium /
  • 47% lebih vitamin A /
  • 1.34% lebih potassium /
  • 3.5% lebih niacin.
  • Susu lembu bersifat ASIDIK manakala susu kambing bersifat ALKALI.

NIACIN-adalah nama lain bagi Vitamin B3,yg diperlukan oleh badan kita utk peredaran darah dan kulit yg sehat.Niacin adalah penting dlm menghasilkan tenaga drpd gula(blood sugar) dlm pembuatan lemak.Ia membantu dlm fungsi sistem saraf,dlm metabolisma kabohidrat,lemak dan protien dan dlm pengeluaran asid hidroklorik utk sistem penghadaman.Ia juga terlibat dlm pengeluaran cecair hempedu dan perut yg normal serta sintesis horman pembiakan manusia.Niacin juga merendahkan paras kolestrol dan membaiki peredaran darah.Ia juga membantu dlm penyakit mental saperti schizophrenia.Kekurangan Vitamin B3 boleh menyebabkan keletihan,lemah badan,kulit merekah,bengkak mulut dan lidah,cirit birit,ganguan mental,sakit kepala dan rendah gula dalam darah.

What next?

You can also bookmark this post using your favorite bookmarking service:

Related Posts by Categories